Puunsorvaus

Tähän osioon on kerätty Vanajaveden Opistossa käytettyä puunsorvauksen oppimateriaalia ja luonnoksia erilaisista sorvausprojekteista. Painikkeiden otsikkoa klikkaamalla pdf-tiedostot avautuvat uudelle sivulle. 

SUUNNITTELU JA MUOTOILU

TYÖVÄLINEET, TEKNIIKAT JA TYÖTAVAT

SORVAUSPROJEKTEJA

ERIKOISTEKNIIKAT

PINTAKÄSITTELY

PUUNSORVAUKSEEN LIITTYVIÄ VIDEOITA

Puunsorvaukseen liittyviä videoita löytyy esim. YouTubesta todella paljon. Videoiden taso on kuitenkin melko kirjavaa ja esim. joillakin videoilla esitetyt tekniikat voivat olla kyseenalaisia, jopa vaarallisia. Pelkästään videoita katsomalla voi siis oppia vääriä tekniikoita ja tapoja. Etenkin aloittelevan sorvarin kannattaisi käydä muutamalla sorvauskurssilla, jotta ainakin puunsorvauksen perustekniikat tulisivat tutuksi kaikilla puunsorvauksen osa-alueilla (lieriö-, taso- ja ontelosorvaus). 

Konsta Rintala on tehnyt Turun yliopistossa 2019 Pro Gradu -tutkielman, joka käsittelee puunsorvauksen videomuotoista oppimista. Tutkielman koko nimi on Puunsorvauksen perustekniikat - E-opetusmateriaalin laatutavoiteteoreeman tuottaminen ja testaaminen. Tähän työhön liittyy mm. asiallisia opetusvideoita puunsorvaustalttojen käytöstä ja erilaisista tekniikoista. Videot on katsottavissa ainakin QR-koodien avulla, jotka löytyvät tutkielman sivuilta 87-88. Ks. https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/147628/Rintala_Konsta_opinnayte.pdf?sequence=1&isAllowed=y 


ERILAISIA SORVAUSPROJEKTEJA KUVIEN JA VIDEOIDEN KERTOMANA

Oheisessa videossa esitellään visakoivuisen konjakkipikarin sorvaamisen vaiheet.

Napsurasia ja pikari Model (1).pdf

Perinteisten kuksien kahva on yleensä 1- tai 2 reikäinen.

"Pallokuksan" valmistaminen  sorvaamalla / Aarno Nokkonen

Kuksan kuppiosan voi valmistaa myös ulkopuolelta kokonaan sorvaamalla se vaiheittain pallon muotoon. Ns. "lippakuksan" voi myös sorvata lähes kokoaan ulkopuolelta.  Ks. kuvat alla.

Ns. lippakuksat /Georg Stubb

"Lippakuksien" kuppiosan ulkopuolen pystyy myös sorvaamaan  lähes kokonaan, koska kuksan kahva on vain "lippa" kuksan yläreunassa.

Epäkeskeisten riipusten sorvaaminen
Turning offset pendants

Involutiosorvauksen  projekti: "Pullon piilotus"  (Inside Out Woodturning Project). Tekijänä Jarmo Lamppu.

Involutiosorvauksen esimerkkejä. Tekijänä Aarno Nokkonen.

Hämeen Puunsorvaajien illan 13.1. aiheena oli Pierced Woodturning (sorvattujen esineiden "läpikoristelu").  Aarno Nokkonen ja Jarmo Lamppu pitivät tästä aiheesta erinomaisen luennon.

Lyhyt kuvatarina yksinäisestä saarnipuuaihion palasesta (Juha Watt Vainion tyyliin)

~ Vaan jostakin joku tuonut oli saarnipuunpalasen

  Miten sattuikaan siitä tulemaan hieno kulho verraton

  Muotoon sellaiseen johon kyennyt 

  Ei sorvari jokainen ~

Segmenttisorvauksen perusteita, kuvat ja videot Juha Lehtinen

Palojen_sahaus.mp4
Kulhon_ulkopuolen_sorvaus.mp4
Kulhon_sisäpuolen_sorvaus_2.mp4